Intercamp 2022

Intercamp je velké evropské setkání skautů z osmi spřátelených zemí. Jimi jsou krom Česka, také Polsko, Německo, Nizozemí, Belgie, Francie, Velké Británie a evropské oddílů USA. Letošní ročník se konal po dvouleté pauze, kdy byly kvůli covidu zrušeny ročníky 2020 a 2021.

Tento rok jsme směrovali do francouzského Alsaska do krásného prostředí místního eko muzea, které se krom zachovalé historické vesničky může pochlubit velkým množstvím hnízdících čápů. Z našeho střediska tam vyrazila 17 ti členná skupinka, společně s dalšími cca 70 skauty z našeho kraje.

Samotná akce se konala během od pátku 3.6. do pondělí 6.6. Naše dva autobusy však vyrážely již ve středu večer, protože jsme jako vždy měli v plánu se podívat i na nějaké zajímavé místo po cestě. Tady se ještě sluší poděkovat firmě STATING za její finanční dar, kterým naši 17člennou skupinku podpořil, protože jsme vyráželi v době, kdy ceny paliv letěli nahoru a vše bylo velmi nejisté. A i provozovatel autobusů nám pár dnů před cestou oznámil navýšení původně dohodnutých cen.

První noc jsme tedy strávili v autobuse a ve čtvrtek ráno jsme zastavili ve Štrasburku, kde jsme si prošli krásnou historickou část a pak jsme se šli podívat do evropského parlamentu, kde jsme měli domluvenou prohlídku. Odpoledne jsme pak ještě cestou na tábořiště navštívili středověký hrad Koeningsbourg, který byl na začátku 20 staletí ze zříceniny dobudován do původní podoby, aby mohl sloužit jako ukázka středověkého stavitelství.

Na tábořiště Intercampu, které se nacházelo v okolí uzavřeného hlubinného dolu jsme dorazili ve čtvrtek večer jako jedni z prvních účastníků, a tak jsme měli možnost si vybrat místo pro postavení tábořiště. A rovnou jsme si vyzkoušeli stavbu našeho nového stanu až pro osm lidí.

V pátek dopoledne jsme si udělali ještě jeden výlet do nedalekého Mulhouse, kde jsme se opět prošli po městě a někteří z nás navštívili muzeum automobilů.

Hlavní program začínal pak v sobotu společným zahájením všech účastníků. Průvod 2500 skautů s vlajkami se sešel na centrálním prostranství a zahájil hymnou Intercampu a všichni jsme se namotivovali na následující program. Náš subcamp měl v sobotu aktivity v prostoru eko muzea. Dopoledne jsme plnili úkoly připravené organizátory, odpoledne pak aktivity připravené eko muzeem – různé opravy a vylepšení daného místa. A to jak je zvykem v mezinárodních skupinách. Naši skauti a skautky tak vše prožili v menších skupinkách společně s Poláky, Němci, Američany a dalšími.

V neděli jsme pak měli hike – výlet po okolí. A večer byl pak ještě tradiční a všemi očekávaný food festival. Každá skupina uvařila jídlo a nabízela ho ostatním. Bylo tak možné ochutnat mnoho národních jídel. A bylo skutečně z čeho vybírat. My jsme uvařili sice jen obyčejný buřtguláš, ale díky výřečnosti jednoho ze skautů, jsme mezi prvními měli prázdný hrnec.

Další téměř 6 denní výlet do ciziny je za námi a věříme, že se příští rok podíváme na další Intercamp do Německa.