Krajské kolo ZVAS Potštejn 2022 z pohledu organizátorů

O víkendu 10.-12.6. se konalo v Potštejně krajské kolo závodů vlčat a světlušek. Do něj postoupilo 25 nejlepších chlapeckých a dívčích hlídek ze šesti základních kol našeho kraje, ve kterých jich bylo téměř rovná 100. Skauti ale nemají rádi, když se jen tak závodí. Vždycky to musí být hlavně zábavná hra s pořádným příběhem, při kterém se jen tak mimochodem plní úkoly a sbírají body. My jsme využili ducha místa, tedy potštejnského hradu a do něj jsme zasadili příběh o hledání jeho bájného pokladu.

Co se týče samotné soutěže, tak hlídky poměřovaly své vědomosti v oblastech přírody, šetrné chování, vaření, logika, zdravověda, táboření, orientace, já a společnost, vyhledávání informací a také fyzické zdatnosti. Každá disciplíny byla do příběhu nějak zasazena a po splnění každého úkolu děti navíc dostali kousky ztraceného Mikulášova deníku. Tu kus mapy, tu kus šifry. Po návratu z celkem náročné 7km trasy tak děti mohli sestavit mapu z pokladu a jít ho ještě k blízké studánce najít.

Po úspěšném návratu všech hlídek jsme pomalu dokončovali náš příběh. Děti byly svědky přinesení pokladu, napsání zprávy pro Karla IV, kterou odnesli živí holubi. Za to velmi děkujeme členům holubářského svazu z Pekla nad Zdobnicí. No a pak odpověď od Karla, za velkého aplausu všech přítomných dovezl rychlý posel na koni. V ní se psalo že máme s pokladem čekat na Karla na hradě.

A tam pak proběhlo tematicky vyhlášení. Hlídky byly králem pasovány do rytířského stavu za svou odvahu a statečnost při hledání pokladu a byl jim předán diplom a nášivka, kterou si mohou umístit na skautský kroj. Za tuto možnost se sluší poděkovat městu Potštejn, které nám umožnilo vyhlášení na hlavním nádvoří provést. Výměnou za to, jsme pak v neděli s organizátory udělali malou brigádu na sbírání odpadků od Vochtánky do centra města.

V neděli ráno, před odjezdem všech hlídek se pak ještě uskutečnila společná bojovka pro všechny děti a vedoucí.

Z pohledu organizátorů jsme sice našli pár drobných chybiček, ale nic co by zkazilo zážitek všem dětem, které se závodu účastnili a věříme, že dlouho zůstane v jejich paměti jako úžasný víkend, Na závěr se pak určitě sluší poděkovat všem organizátorům, kteří na na přípravách podíleli a pak i těm kdo závod podpořili finančně. A to Královehradeckému kraji a Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. Díky jejich finanční pomoci se mohli závodu zúčastnit všechny hlídky, které si postup do krajského kola vybojovali.