Zachraňte Nema

O víkendu 22 až 23. října 2021 vyrazili skauti a skautky na výpravu do Litomyšle. Nevyrazili jsme tam však za hudbou, či jiným uměním jak by se k tomuto městu dalo čekat. Jejich úkol byl mnohem náročnější. Měli zachránit malou odvážnou rybku jménem Nemo. (Ano ano, z toho filmu)

Na spletitou cestu do Litomyšle jsme vyráželi v pátek odpoledne. Čekali nás dva přestupy mezi vlaky a jeden na autobus. Přičemž každý další prostředek, byl menší a menší. Když jsme skoro v 25 lidech s batohy čekali na přestup na autobus, začali jsme se bát, jestli se tam vejdeme. Naštěstí poslední bus přijel prázdný a tak jsme nakonec již za tmy vystoupili v Litomyšli.

Většina výpravy se vydala směrem k zamluvené klubovně. Menší část ještě šla nakoupit jídlo na sobotu. Abychom ten poněkud větší nákup dovezli vypůjčili jsme si nákupní vozík a dodrncali jsme s ním po litomyšlských kostkách za zbytkem výpravy.

Po ubytování jsme stihli první část příběhu. Prozkoumávali jsme mořské dno a hledali ztracené potápěčské brýle. Týmy měly za úkol hledat na velmi spletitém obrázku s mořskými motivy drobné předměty, ryby a potápěče. Hráči k obrázku běhali štafetově a měli na to vždy je 15 sekund. Vzhledem k tomu, že se to hrálo za tmy a mohli si svítit jen čelovkami, nebylo to nic jednoduchého.

První noc byla jako vždy náročná. Nikomu se nechtělo spát a i ráno zase byli všichni brzy vzhůru. Alespoň byl čas na přípravu snídaně a jídla na sobotní výpravu. Což byly obložené bagety, které si všichni sami připravili.

Cílem sobotní výpravy byla okružní výprava kolem Litomyšle s několika zajímavými cíli jako např. Svinnovská podhledna, nebo rozhledna na Kozlovském vrchu. Na této výpravě pokračovali další části příběhu. Bylo třeba rozluštit šifru a dozvědět se něco o postavách příběhu, vypořádat se s žraloky, přeskákat po medůzách příkop a další. Výprava měla nakonec něco kolem 15km.

Po návratu do klubovny jsme připravovali večeři, což se trochu protáhlo, protože v klubovně byl ne moc funkční sporák. Většina to tedy využila k odpočinku. Po večeři, pak ještě následovala jedna hra v okolí klubovny, kde se podle popisu hledali zprávy poschovávané na nejrůznějších místech.

Neděle již byla zasvěcena pouze pořádné snídani a úklidu před odjezdem domů. Je třeba podotknout, že ze soboty na neděli všichni usnuli praktiky okamžitě a i ráno je bylo těžké budit.

Zapsal Námořník