Víkendová výprava do Nového Města

Společná fotka

2. – 4. 10. 2020

Vlčata a světlušky už dlouho na vícedenní výpravě nebyly. Plánované přespání v lomu před táborem jsme také museli odvolat a tak jsme se rozhodli, že si vše vynahradíme na přelomu září a října. Ostatně v minulosti jsme v tomto termínu již párkrát společně vyrazili. 

Výběr padl na Nové Město nad Metují. Mají tam dostatečně velkou základnu, kde jsme již jednou byli a není to daleko. Když jsme pár dní před cestou zjistili, že pojedeme v rouškách ukázalo se to jako dobrý nápad.

I přes nejistotu,  zda se výprava uskuteční, dorazilo na zastávku 26 vlčat a světlušek. Záhy pak vyrazili směr Nové Město.  Aby nám cesta utekla, stihli jsme ve vlaku i jednu hru. Děti měly na listu papíru abecedu a ke každému písmenu měly přiřadit alespoň jednu věc, kterou z vlaku viděly. 

V Novém Městě všechny čekal hned další úkol. Děti se rozdělily do pěti skupin a v nich dostaly mapu a buzolu. Jejich úkolem bylo podle mapy dojít až na skautskou základnu. 

Tématem výpravy byla bohatá, více než 100letá skautská historie. Hned po té, co se děti v klubovně ubytovaly, jsme pokračovali první týmovou hrou, která byla na motivy prvního světového jamboree. Vlčata a světlušky v týmech dostaly sadu otázek, kterými se měly dozvědět informace o svých kamarádech a zapamatovat si je. 

V sobotu ráno přišlo na řadu důležité rozhodnutí. Počasí hlásilo silný vítr a doporučení znělo nechodit do lesa. Rozhodli jsme se tedy zrušit plánovanou výpravu na rozhlednu Sendraž a vymyslet program ve městě. 

Po snídani jsme tedy vyrazili na první menší výlet do města. V pátek večer jsme narazili kousek od klubovny na velké workout hřiště. Tam jsme se dostatečně protáhli a využili ho i k několika soutěžím a hrám.

Po návratu jsme si připravili společně jídlo na oběd. Opět jsme udělali naši manufakturu na bagety. Zabalili jsme si batůžky a vyrazili jsme hned na další výlet. Tentokrát do centra města.

Na náměstí v Novém Městě dostaly děti rozchod, aby mohly využít svoje kapesné. Ostatně na to se nás ptaly už cestou vlakem :-). Během naší návštěvy workoutu připravila Ledňáček s Harrym hru právě po hlavním náměstí. Děti opět v týmech dostaly listy s 31 otázkami, které se k náměstí vztahovaly. Měli pak 45 minut na to, aby dokázaly najít co nejvíce odpovědí. Byl to velký test, jak si dokáží poradit v neznámém prostředí. A je třeba říci, že všichni si s tím poradily velmi dobře. Nejlépe pak na tom byly ti, kteří neměly ostych a poptaly se i místních.

Po návratu jsme pak pokračovali další společnou hrou, kde měly vlčata a světlušky v obálkách jako skautská pošta z roku 1918 nosit zprávy z nichž nakonec poskládaly významné milníky skautské historie. Naší i světové. 

Po ni už následovala večeře a odpočinek. Sice jsme nebyli na výpravě, ale i tak jsme toho po Novém Městě dost nachodili a byli jsme všichni patřičně unavení. Večer už tedy byl jen odpočinkový program, při kterém jsme kreslili společně obrázek na skoro 4metrovou roli papíru. Takže všichni si tam našli svoje místo.

V neděli před námi byly poslední úkoly. Vyhodnotit celkové bodování za všechny hry, ale hlavně uklidit. Nakonec jsme vše zvládli a chtěli se jít ještě vyřádit na workout hřiště, ale ve chvíli, kdy jsem chtěli vyrazit začalo pršet. Chvíli jsme čekali jestli to nepřejde, ale čas odjezdu vlaku se blížil a tak nezbylo, něž se za hustého deště vydat na vlak. Sice tedy mnoho z nás díky tomu jelo vlakem v mokrém oblečení, ale snad to všichni zdravotně ustáli. Zážitky z víkendu nám to ale nezkazilo.  Díky za pozornost.

Zapsal Námořník