Vánoční Police nad Metují

Těsně před Vánocemi vyrazili naši skauti a skautky na poslední víkendovku tohoto roku. Zamířili do Police nad Metují s plánem projít Broumovské stěny. Jako každá naše výprava, měla i tato svoje téma. A vzhledem k období jsme zvolili ponurý příběh od Charlese Dickense Vánoční koleda. V něm se skrývá spousta ponaučení, které jsme si chtěli připomenout.

V pátek po příjezdu jsme se ubytovali v klubovně místních skautů. Ještě večer družiny skautů a skautek vyrazily na krátký průzkum města. Během něj měly za úkol hledat co největší čísla na různých tabulích, ukazatelích, letácích apod. Připomenutí, jak špatná byla chamtivost hlavního hrdiny.

Druhý den ráno jsme si vyrobili bagety z trhaného masa, které nám ráno přivezla naše milá Housenka a vyrazili jsme na autobus, který nás přiblížil pod Hvězdu, kde začala naše trasa přes Broumovské stěny. V místní nadmořské výšce v té době bylo poměrně dost sněhu a tak jsme v některých částech cesty měli problém dokonce najít správnou cestu.  Cesta byla místy náročnější, ale Broumovské stěny v zimě za to stojí a užili jsme si mnoha krásných scenérií. Když jsme se pak odpoledne vraceli a opustili těsné cestičky skal, zahráli jsme na loukách u Police několik her na zahřátí. Např souboj zlobrů a lidí. Zlobra představovala dvojice, kdy jeden z dvojice nesl druhého na zádech.

Po návratu do klubovny jsme si dali krátký čas na odpočinek a pak jsme se věnovali aktivitám opět na téma příběhu Vánoční koledy. V tomto bloku jsme byli spořivý. Vyráběli jsme lihový vařič z prázdných plechovek a různé výrobky z prázdných PET lahví.

Večer jsme pak vyráběli cukroví, abychom měli něco dobrého k závěru dne, kdy jsme si onen vánoční příběh pustili. Tedy jsme si udělali takové malé kino, díky projektoru, který byl v klubovně umístěn. Po tomto místy strašidelném filmu jsme pak ještě vyrazili krátce ven, kde jsme se svíčkami, zpěvem večerky zakončili sobotní část výpravy.

V neděli už zbyl čas jen na ranní rozcvičku a úklid. Pak jsme vyrazili na 4 km cestu na vlak. Police sice má svoji vlakovou zastávku, ale ta je hodně daleko za městem. Na závěr byl pak každý účastník výpravy odměněn zlatou „čokoládovou“ mincí jako symbol vyléčení hlavní postavy příběhu z jeho chamtivosti.