Národní jamboree

Na začátku května nás čekala největší skautská akce v naší republice na posledních 90 let. V termínu 3. až 8. května se do Hradce Králové na letiště sjelo ze všech koutů naší vlasti více než 5 tis skautů a skautek a další desítky skautů jako servis tým, který celou akci zajišťoval. Vydat se tam byla pro nás jasná volba. Mít takovouto akci „za humny“ a nevyužít ji, by byla velká škoda. Proto jsme více jak půlroku předem sestavili skupinu čítající 37 osob, kterou jsme na akci přihlásili.  Skupinu tvořili 4 dospělí vedoucí a zbytek byly 4 družiny skautů a skautek se svými rádci.

Jamboree označuje velké skautské setkání na národní, nebo mezinárodní úrovni. To v Hradci tedy bylo národní. Cílem akce bylo účastníky vzdělat a rozvíjet, ale zábavnou formou. Čas strávený na akci byl pro většinu účastníků přínosný a smysluplný, otevřel jim nové obzory, pomohl nalézt nová přátelství, namotivoval je do další skautské činnosti a podpořil jejich samostatnost. Kluci a holky si například sami vařili. Nejen pro sebe, ale i pro zbytek výpravy, která neměla v daném dni službu. Dospělí vedoucí jen lehce dozorovali.

Středa večer byla zahajovací. Po příjezdu na letiště vyhrazeným autobusem MHD, jsme společně postavili 7 velkých stanů, které se staly na následující dny našim útočištěm. Pak jsme se vydali na společné zahájení k hlavnímu podiu, kde nás organizátoři navnadili na následující dny. Zahájení pak pokračovalo prvním koncertem. Ty mimochodem byly pro všechny každý večer.

Všech 5 tis účastníků bylo rozděleno do 12 tzv. subcampů, které se v průběhu střídaly na různých programech. My jsme ve čtvrtek měli bloky pro podporu našich skautských stezek. Jejich úkolem je poskytnout prostor skautům a skautkám dozvědět se něco nového o sobě, o svém okolí, o své rodině, anebo o svých kamarádech. Mě nejvíce zaujala aktivita, která nás seznámila s výrobou džin.

V pátek jsme měli na programu výlet do Hradce Králové. V první části dne jsme se setkávali ve 4 hradeckých parcích s ostatními družinami v různých aktivitách, které jsme si navzájem představili. Odpoledne nás bohatý program připravený složkami IZS na jejich tréninkovém stadionu.

V sobotu byl návštěvní den a byl připravený bohatý doprovodný program všeho druhu, který kluky a holky zabavil na celý den. Různé sporty, vědecké pokusy, vyrábění, laser game, umělecké stavění z kamenů, výstavy a přednášky. Vlastně se to nedalo vše ani stihnout.

V neděli, poslední celý den na jamboree jsme měli ochutnávky odborek. Smyslem odborek je podporovat hlubší zájem skautů a skautek o své ostatní koníčky a zájmy. A pak jsme si ještě zahráli velkou společnou hru. Tedy byla společná jen vždy pro tři subcampy, ale i tak, kdo z vás někdy hrál hru společně s dalšími 1200 kamarády a 100 vedoucím, kteří ve hře hráli proti nim. Tématem hry bylo pomoci africké vesnici zajistit dostatek vody. Nejprve bylo třeba proběhnout přes území bráněné tygry – vedoucími, se znečištěnou vodou, pak ji vyčistit tím, že jste uhádli záludné otázky od dalších vedoucích, pak vodu společně převést na improvizovaných dopravních prostředcích a pak se skutečná voda pumpovala do nádrží. Doteď vidím před sebou obraz hry, kdy já jako vedoucí stojím proti 50 skautům, kteří chtějí kolem mě proběhnout, abych je nechytl. A taky jich několik chytnu, ale zbytek ve skoro nekonečných vlnách probíhá a uniká i dalším tygrům.

V pondělí už jen sbalit stany a věci, uklidit tábořiště a vydat se domů, odpočinout si po těch 5 náročných dnech ve zbytku volného dne.  Nevíme, kdy se podobná akce takových to rozměrů opět uskuteční. Ale nejspíš až v době, kdy z dnešních účastníků už budou vedoucí, kteří zase pojedou se svými skauty.