Výprava z Lípy do Čestic

6.10.2018

Při hledání cíle výpravy mám nejraději mapy.cz. Člověk se přepne do zobrazení turistických cest a hledá zajímavé cestičky mezi lesy, loukami a poli ideálně co nejdál od civilizace. Už delší dobu jsem měl v hledáčku cestu z Lípy nad Orlicí, po zelené značce do Čestic. Cesta není dlouhá a vede prakticky celou dobu lesem. Vypadala velmi slibně. Když jsem si ji pak šel den předem proběhnout, abych naplánoval hry a místo na oběd, potvrdil jsem si, že jsem cíl výpravy zvolil dobře. 

Předpověď slibovala příjemné počasí a i to byl možná důvod, že se nás sešlo nakonec dohromady 27 skautů a jeden pes. Vlak neměl zpoždění a tak jsme zvládli i nejkomplikovanější část výpravy. A to cestu do Týniště, kde jsme měli 2 minuty na přestup na vlak zpět, který staví v Lípě.

 Nejprve jsme museli urazit asi půl kilometru po silnici, ale pak už jsme našli zelenou značku a vydali se po lesní cestě. Brzy následovala první hra. Využili jsme nezarostlého kousku lesa. Kmeny stromů byly domečky a pomáhali jedné skupince dostat se přes území, které bránila druhá skupina. Kdo byl chycen aniž by se držel stromu, musel zpátky na start. 

Na půli cesty byla vesnice Rašovice. Než jsme k ní došli, stihli jsme zahrát ještě jednu hru, na chvíli ztratit našeho psího kamaráda a začali jsme sbírat dřevo na oheň. Přesto, že jsme vlčatům a světluškám připomínali přísloví “Nosit dříví do lesa”, nedali na nás a nesli si svoje nasbírané zásoby přes Rašovice až na Malý Chlum, což je nejvyšší kopec v okolí a místo, kde jsme plánovali oběd.

Na oběd jsme si našli krasné místo na kraji lesa s nádherným výhledem do okolí. Na louce, v dostatečné vzdálenosti, si vlčata a světlušky vykopali polní lopatkou ohniště a zapálili jsme v každém oheň. Výprava byla krátká, takže nebyl čas na nějaké velké vaření. Každý si opekl co měl s sebou, či co cestou našel. Např jablka. 

Po obědě jsme všechny ohniště zamaskovali, uklidili nepálené dřevo a vydali se na kratší část cesty do Čestic. Cestou jsem si stihli zahrát ještě tři další hry, včetně naší oblíbené hry “Bomby”. Vedoucí jde obklopen dětmi a z ničeho nic se zastaví, zavře oči a začne počítat od 10 směrem dolů.  Ostatní se musí rychle schovat. V dalších kolech se pak čas na schování zkracuje. Jen si představte, že jdete lesem obklopen spoustou lidí, pak na 10 sekund zavřete oči a když je otevřete, jste v lese sám.  

Po 4,5 hodině jsme dorazili do Čestic na zastávku. Dojedli zásoby a počkali na vlak, který nás bez přestupu dovezl domů. Výprava byla krátká, ale o to víc bylo času na hry a na zábavu. Další výprava nás čeká už za 14 dní.

Záznam trasy výpravy