Betlémské světlo

23.12.2017

Letošní betlémské světlo pro nás začalo již 18. prosince, kdy jsme se vydali tradičně do Chocně k jednomu z několika vlaků, který rozvážel světlo po celé republice. Tentokrát tedy výprava čítala pouhé tři členy a cestu si zjednodušila použitím auta. Světlo pak čekalo u Námořníka ve sklepě za oknem na hlavní střediskovou akci, která se koná již tradičně den před štědrým dnem.

Chtěli jsme roznášení světýlka alespoň trošku obměnit a tak jsme sbírali nápady. Jedním z těch dobrých byl nápad našich rangers, abychom na náměstí vánoční pohodu se světýlkem vylepšili vánočním punčem a perníčky. Nápad se nakonec povedlo realizovat pouze z části. Místo punče se na náměstí objevila várnice s čajem. Ale i ta přišla některým návštěvníkům k chuti a byli jsme za nápad a chuť čaje pochválení. Co se povedlo zrealizovat 100% bylo nasazení skautských – tvarem – perníčků. Ty upeklo při přátelském setkání střediskové vedení a perníčky pak byly vybaveny všechny skupinky a část jich zůstala u čaje na náměstí.

23. prosinec vyšel na sobotu a tak jsme začátek, který letos propagovaly i oficiální letáčky na plakátovacích plochách, dali na 9 hodin. Prostor u kašny se rychle zaplnil členy střediska a my jsme se rozdělili do 5 skupin, které se záhy rozešly do všech koutů našeho města potěšit světlem naše blízké. A jak už bývá skoro tradicí, zapomněli jsme udělat na náměstí společnou fotku. 

Na náměstí jsme zůstali ve čtyřech a  starali jsme se o to, aby všichni příchozí odešli s plápolajícím betlémským světlem. Ti co neměli svoji svíčku dostali od nás již hotovou. A většinu jsem navnadili i na čaj s perníčkem. Děti, které si přišli pro světýlko s rodiči si pak mohli vyrobit svoji malou vánoční lucerničku.

Skvělou vánoční atmosféru zažily ale i děti, které chodily po městě. Jedna skupinka na přání pána, který je zastihl na náměstí, mu donesla světlo až domů k vánočnímu stromečku.

Betlémské světlo pak svoji kosteleckou vánoční pouť zakončilo v kostele sv. Jiří, kde ho předali skauti a skautky  na štědrý den při ranní bohoslužbě.

Všem, kteří se v průběhu vánoc o udržení tohoto krásného zvyku přičinili, bych chtěl poděkovat.